5 tips på hur du ökar livslängden på ditt laddsystem

Fem tips på hur du ökar livslängden på ditt laddsystem

Teknik har som bekant en begränsad livslängd. För att få saker att hålla så länge som möjligt är det viktigt att ta hand om dem. Oavsett hur bra och tillförlitlig elektronik är så går saker sönder och problem kommer att uppstå. Genom att göra enkla saker, som att regelbundet rengöra och reparera så fort skador uppstår, kan du förlänga livslängden på din teknik avsevärt. Vi har skrivit ihop en liten lista med saker som är bra att tänka på för att ditt laddsystem ska hålla så länge som möjligt.

1. Välj rätt typ av laddbox

Det finns några saker att tänka på när du väljer ett laddningssystem för att säkerställa att det håller länge. En god idé är att välja produkter från en välkänd leverantör och tänk även på att laddboxarna ska kunna stå emot väder och vind. Vi har väldigt varierande klimat med både fuktig och torrt luft, högt och lågt tryck, vilket många komponenter inte är anpassade för.

En annan bra grej att tänka på i valet av laddbox är att de bör vara kompatibla med flera system. Se därför till att de stödjer standardprotokollet OCPP. (Det som sköter kommunikationen mellan laddbox, bil och IT-system) Då har du större flexibilitet att välja tjänsteleverantör.

Att investera i utrustning av god kvalitet som passar din fastighet kommer bidra till att förlänga livslängden på ditt laddningssystem.

2. Håll ditt system helt och rent

Genom att rengöra komponenter emellanåt förlänger du livslängden på ditt system markant. Ett tips är att gå igenom systemet någon gång per år. Dels rengöra den men även se till att utrustningen är hel. Finns det exempelvis kontakter som saknar sina lock? De är lätta att ersätta, och med ett helt lock hålls smuts ute och grejerna håller mycket längre.

3. Motionera dina jordfelsbrytare

Alla jordfelsbrytare ska enligt rekommendation från Elsäkerhetsverket testas två gånger per år. Jordfelsbrytaren är till för att just bryta strömmen snabbt när den känner av ett jordfel i elanläggningen. För att vara säker på att brytarens komponenter fungerar - att de inte blivit tröga eller har fastnat - behöver man motionera den. Beroende på vilken modell det är innebär det rent praktiskt att man, som privatperson, antingen trycker på jordfelsbrytarens testknapp, eller vickar på en brytare så att strömmen slår ifrån. Flippa ner, flippa upp igen. Klart!

Utöver den egna kontrollen är det bra att, med jämna mellanrum, låta en auktoriserad elektriker utföra ett mer grundläggande test. Med testutrustning för ändamålet mäter man upp exakt vid vilken felström och hur snabbt brytaren löser ut. Det är nämligen något som kan försämras över tid.

4. Koppla upp din laddbox mot en digital tjänst

En laddbox ska hålla många år, men för att den ska vara aktuell och fungera för nya bilar som lanseras behöver mjukvaran vara uppdaterad. Väljer du en laddbox som kan kopplas upp på internet, antingen med kabel Wifi eller 4G, är det möjligt att uppdatera den på distans. Voltiva rekommenderar att alltid koppla upp laddstationer med trådbunden kommunikation för stabil och säker drift.

Det går även att uppdatera mjukvaran utan att systemet är uppkopplat, men då krävs det manuell handpåläggning på varje laddpunkt.


Post och Telestyrelsen har börjat avvecklingen av 2G och 3G näten i Sverige. Planen är att de ska ha fasats ut helt till slutet av 2025. Det kommer innebära att många äldre laddboxar måste bytas ut, eller uppgraderas, till att kommunicera via 4G istället.


5. Använd dig av en driftoperatör

I takt med att ditt laddsystem växer med fler laddpunkter kommer du behöva ett effektivt sätt att övervaka alla laddpunkter. Det är där en drifttjänst kommer in i bilden. Istället för att fysiskt övervaka dina laddpunkter kan du göra det via en digital drift-portal. Enkelt! Om det uppstår fel kan en operatör gå in i systemet och felsöka och ställa diagnos på distans. Skulle det behövas en fysisk åtgärd skickas en tekniker ut för att åtgärda problemet. I en drifttjänst kan även de årliga kontrollerna, exempelvis testning av jordfelsbrytare, ingå. Det sparar dig både tid och pengar.

I det långa loppet är den tiden väl investerad.
— Erik Scholander, Driftansvarig på Voltiva

Bonustips!

När teknik är igång under lång tid kan det ibland bara behövas en omstart av systemet för att saker och ting ska rätta till sig. Den klassiska “har du startat om datorn?”-frågan är därför applicerbar även på laddboxar. Så länge boxen är uppkopplad mot en operatör går det fort att starta om. Det gör operatören med ett knapptryck. Har laddaren varken uppkoppling eller operatör behövs en auktioriserad elektriker skickas ut för att göra det jobbet.

Rent tekniskt ska ett system kunna hålla i ca 15 år. Marknaden för elbilsladdning är fortfarande väldigt ung. Den nya tekniken som kommer är mer robust än vad den varit och håller bättre. Utvecklingen går i en rasande fart och det kommer nya produkter, standarder och komponenter hela tiden.

Det grundläggande som gör att ditt system håller sin förväntade livslängd handlar om, att några gånger per år, se över systemet. Att hålla systemet helt och rent tar inte speciellt lång tid men det ger ditt system betydligt längre hållbarhet.

Erik Scholander, Voltiva

Vill du veta mer om varför du bör använda en driftoperatör?

Maila mig på erik.scholander@voltiva.se

Föregående
Föregående

Är elbilsladdning en säker väg till ökad kundnöjdhet?

Nästa
Nästa

Har du koll på varför elbilsladdning höjer driftnettot?