Har du koll på varför elbilsladdning höjer driftnettot?

De flesta, för att inte säga alla, vet att elbil framför bil med förbränningsmotor är det bättre alternativet för miljön. När både privatpersoner och företag ställer om sin körning/sitt bilägande till el ställer det helt andra krav på samhället och framförallt på laddinfrastrukturen. Om man ska kunna köra sin bil måste man ladda den, och då måste det finnas platser att göra det på. När vi vet att våra bilar står stilla ca 95% av tiden så är det tydligt vart möjligheterna att ladda behöver finnas: hemma, och på jobbet.

Tydlig efterfrågan

Den Svenska regeringen har satt upp ambitiösa mål för att minska utsläppen av växthusgaser och öka användningen av förnybar energi. Det gör att medvetenheten och engagemanget är högt bland både företag och privatpersoner att minska sin miljöpåverkan. Det återspeglas inte minst i den växande populariteten för elbilar, som har ett lägre koldioxidavtryck än traditionella bensin- eller dieselbilar.

Den höga miljömedvetenheten leder till att försäljningen av elbilar i Sverige ökar varje år, och har gjort sedan 2013 (då den utgjorde bara 0,1 procent av nybilsförsäljningen). 2021 var nära på varannan nyregistrering en laddbar bil. Tack vara den höga andelen laddbara fordon har koldioxidutsläppen från nya bilar minskat med 19 procent. Vi är på rätt väg.

För att fler ska vilja köpa och köra laddningsbara fordon behövs platser att ladda på. Idag är utbudet alldeles för litet. Det finns ca 13 000 offentliga laddpunkter för elbilar i Sverige och det räcker inte på långa vägar för att möta behoven hos det växande antalet elbilsägare som räknas till över 300 000 (Bil Sweden, 2022).

Fler och fler företag ställer om sin bilpark till eldrift, för att göra sina affärer mer miljövänliga. Då blir elbilsladdning i/på fastigheten en förutsättning för att de ska kunna hyra just din lokal.

Tydligare siffror kan vi inte få. En utökning av laddinfrastrukturen behövs, och det är nu.

Infografik: Bilar står stilla 95% av tiden

Fördelarna med att installera laddpunkter är många

Som vi sa inledningsvis står bilen parkerad i snitt 95% av tiden. En elbil kan nyttja den tiden till att laddas. Vem är bäst lämpad att tillhandahålla själva laddningen? Den som äger, eller ansvarar för, parkeringsplatsen så klart. Med elbilsladdning i fastigheten svarar du upp på den ökade efterfrågan som råder. Det innebär även att bilägare som nyligen konverterat till elbil kommer se er som ett utmärkt alternativ till sin befintliga parkering.

Vad är det som händer när hyresgästerna börjar ladda bilen hos er? Jo, de köper ytterligare en tjänst och det innebär kort och gott: ökade intäkter. Hyresgäster betalar gärna för bekvämligheten att kunna ladda sina bilar nära där de bor eller arbetar.

I takt med att fler och fler byter till elbil kommer dessutom din fastighet bli ännu mer attraktiv för potentiella hyresgäster, för de vet att de kommer ha tillgång till pålitliga laddpunkter.

Resultatet blir ett ökat driftnetto

What’s in it för dig som fastighetsägare? Det är naturligtvis driftnettot.

Elbilsladdningen är en tilläggstjänst till den vanliga parkeringen som hyresgästerna betalar extra för. Om du som fastighetsägare ser till att äga hela den affären själv kan du räkna hem intäkterna direkt. Se dina parkeringsytor som en plats där du kan erbjuda fler tjänster och lösningar. Både för att möta efterfrågan och för att öka de egna intäkterna. Om du dessutom tar hand om laddpunkterna och supportar de kommer du kunna hålla nere underhållskostnaderna för att påverka driftnettot även från det hållet.

Elbilsladdning = Ökade intäkter

Driftabonnemang = Möjlighet att hålla nere underhållskostnaderna

Se till att ha en smidig drift- och supportlösning

Precis som med all annan teknik måste även laddinfrastruktur driftas och underhållas. Detta är en detalj som många glömmer, men det är viktigt för att dina laddpunkter ska hålla länge. När ni har satt upp en laddningsinfrastruktur är det därför viktigt att ha en flexibel drift- och supportlösning på plats. På det sättet säkerställer ni att er laddningsinfrastruktur blir väl underhållen. Att ha en pålitlig supportlösning är A och O för att undvika stora kostnader och problem längre fram(sådant som påverkar driftnettot och användarupplevelsen negativt).

Drift

Med en lösning för teknisk drift av systemet säkerställer du övervakning, larm- och felhantering och att en operatör kan diagnostisera och analysera eventuella problem. Ett förebyggande serviceprogram innebär bland annat att regelbundet konditionera jordfelsbrytare, dokumentera service, hålla koll på hårdvaran och testa systemet (med kalibrerade verktyg).

Support

Oavsett om du är hyresvärd eller hyresgäst är det viktigt att ha tillgång till stöd om något skulle gå fel. Att ha någon som är tillgänglig och som kan hjälpa snabbt kan göra stor skillnad på hela användarupplevelsen. Så länge laddpunkterna är uppkopplade mot ett centralt drift-system går det mesta faktiskt att lösa på distans. De få tillfällen det måste lösas fysiskt kan support-operatören snabbt och smidigt skicka ut en tekniker.

Slutligen

Vi kan konstatera att laddinfrastrukturen redan är otillräcklig för de fordon som trafikerar vägarna idag. Och laddningsbara fordon kommer fortsätta öka med antal och popularitet i rasande fart framöver. Att inte erbjuda laddning kommer förmodligen bli en “deal breaker” för både boende och företag. Därför är det en bra idé att komma igång redan nu. Det är även att klokt att planera in för uppskalning av systemet när behovet ökar. För det kommer det utan tvekan att göra.

Naturvårdsverket ställer upp från sitt håll med initiativet “Ladda bilen”. Det är ett statligt stöd för installation av laddstationer för elbilar. Bidraget ges som ett engångsbelopp på högst 15 000 kr per laddpunkt. På deras webb kan man läsa mer om vilka förutsättningar som ska vara uppfyllda för att kunna ansöka om bidraget.

Läs gärna mer om våra utförda uppdrag här.

Föregående
Föregående

5 tips på hur du ökar livslängden på ditt laddsystem

Nästa
Nästa

Voltiva gästar Elektrikerpodden